skip to Main Content

Welkom op Vlieland

De Waddeneilanden zijn een geweldige plek om even te ontspannen. Weg van alle hectiek en genieten van wat het eiland te bieden heeft. Ieder eiland is anders, het is maar net waar de voorkeur naar uitgaat. Als de beslissing op Vlieland valt dan moet de auto op het vasteland blijven. Dat klinkt misschien niet leuk, maar die auto heb je op dit eiland ook helemaal niet nodig. Er valt genoeg te ontdekken, maar dat kan allemaal op de fiets.

De fiets mee op de boot

Alleen in bijzondere gevallen kan de auto mee het eiland op en hier moet dan ook een speciale vergunning voor worden aangevraagd. Kom je niet in aanmerking voor de vergunning dan moet de auto gewoon achterblijven in Harlingen. Hier zijn genoeg parkeerplekken. Zelfs overdekt. De fiets mag wel mee op de boot. Hier moet wel wat voor betaald worden, de kosten zijn afhankelijk van het seizoen. Natuurlijk bestaat ook de mogelijkheid om fietsen en toebehoren op Vlieland te huren.

Het sfeervolle Oost-Vlieland

Het eiland heeft maar één dorp en dat is Oost-Vlieland. Het is een gezellig dorp met een historische kern en vol met leuke winkeltjes en terrassen. In de lange Dorpsstraat zit ook het waddencentrum-zeeaquarium De Noordwester. Een aanrader om even binnen te stappen en de haaien te aaien of de aangespoelde schatten te bekijken. Ook het Tromp’s Huys museum zit in dezelfde straat. Hier stap je terug in de tijd en ontdek je het maritieme verleden van Vlieland. Vergeet niet om ook bij de bakker even zo’n plaatselijke lekkernij te halen: het Vliedûntje is een heerlijk krentenbroodje met nootjes, rozijnen en suiker.

Een schitterende flora en fauna

Vlieland biedt natuurlijk meer dan alleen het dorp Oost-Vlieland en door te fietsen op Vlieland kun je op een schitterende manier de omgeving verkennen. Fietsen op de Wadden is sowieso leuk maar voor de vogelliefhebber is fietsen op Vlieland eigenlijk als fietsen door een paradijs. Er zijn namelijk meer dan 300 soorten vogels op Vlieland, dus de kans is groot dat je een behoorlijk aantal soorten tegenkomt. Maar Vlieland heeft niet alleen een schitterende fauna, ook de flora mag er zeker zijn. Met meer dan 25 kilometer aan fietspaden kom je langs de mooiste plekken. De ene keer fiets je door de polders en kwelders om vervolgens door de duinen of de bossen te fietsen.

Er is genoeg te ontdekken

De Vuurboetsduin is met zijn 45 meter het hoogste punt van het eiland en op dat hoogste punt staat de ‘Kabouter’ vuurtoren. Hier heb je een fraai uitzicht. De Vliehorst is een enorme zandvlakte van wel 25 vierkante kilometer. In het weekend kun je erop, doordeweeks is het een militair oefenterrein. Je kunt eventueel de fiets even laten staan en de Vliehorst bezoeken met zo’n stoere omgebouwde legertruck. Vlieland is omringd door water. Dat betekent niet alleen dat er een uitgestrekte kustlijn is waar je heerlijk van het strand en het water kunt genieten, maar ook dat de zee mogelijkheden biedt. Bijvoorbeeld zeehonden spotten die op de zandbanken aan het zonnen zijn. Genoeg te doen dus op Vlieland en de auto ga je hierbij zeker niet missen.

Foto’s: Pixabay

Back To Top