skip to Main Content

Texel, het grootste Waddeneiland voor jong & oud

Bijna iedereen uit Nederland is wel eens op het Waddeneiland Texel geweest. Met jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers, is dit ook niet zo gek. Maar, wat maakt Texel nou zo bijzonder? En waarom keren de meeste bezoekers terug? Want bij Texel kun je bijna met zekerheid zeggen, dat het niet bij slechts één bezoek blijft.

Wat maakt Texel zo bijzonder?

Dat Texel het grootste Waddeneiland van Nederland is, is algemeen bekend. Maar wist je ook dat Texel veel natuurgebieden heeft, bekend staat om de schapen en vogels, de strandliefhebber zich hier in het paradijs waant, de avonturiers aan hun trekken komen en de gezelligheidsdieren zeker niets te klagen hebben? Je vindt over het hele eiland nog tekenen en overblijfselen van de geschiedenis. Denk hierbij aan de bunkers die op Texel te vinden zijn of ontdek de VOC-tijd in het museum. Ook heb je kilometerslange wandel- of fietsroutes over het hele eiland.

De verschillende dorpjes hebben allemaal gezellige restaurantjes, winkeltjes en kroegjes. Ideaal om je uren te vermaken dus! Daarnaast heeft Texel ook kilometerslang strand. Sluit je stranddag af bij één van de populaire strandtenten, waar je met je voeten in het zand de zonsondergang bekijkt. Heerlijk!

Fietsen op Texel

Een van de populairste activiteiten is fietsen op Texel. Zoals eerder gezegd, is het een veelzijdig eiland. Zo is fietsen op de Wadden in het algemeen al erg populair. Maar op Texel is het al helemaal een aanrader. Dit komt voornamelijk doordat er veel te zien is. Oh ja, extra fijn: op de Waddeneilanden schijnt in verhouding vaker de zon dan in de rest van Nederland. Dus, hier heb je de minste kans om nat te regenen tijdens je ontspannen fietstocht op Texel ;-).

Tijdens je fietstocht op Texel, kom je ze ongetwijfeld tegen: de halve schuurtjes in de weilanden. Deze “schuurtjes” zien er misschien wat gek uit, maar er is een reden dat ze er zo uit zien! Deze soort van halve schuurtjes, heten officieel een schapenboet. De schapenboet was ideaal als opslag voor hooi en ander voer voor de schapen op het eiland. In de schapenboet zelf, hebben nooit schapen gestaan omdat ze daar te klein voor zijn. Nog een leuk feitje over de schapenboet: de deur van de schapenboet is richting het oosten geplaatst. Dit is namelijk de kant waar de minste wind is.

Dus, waar wacht je nog op? Plan snel jouw bezoek aan dit gezellige en vooral prachtige eiland. Oh enne… Vergeet niet je fietsen te reserveren bij één van de lokale fietsenverhuurders.

Foto’s: Pixabay

Back To Top