skip to Main Content

Ameland de Waddendiamant

De Waddeneilanden zijn een unieke natuuromgeving ten noorden van Nederland. Ze vormen de grens tussen de Noordzee en de Waddenzee. Ameland is hier een van de grootste eilanden van de eilandengroep en bevat dorpen als Nes, Hollum Ballum en Buren. Het eiland bestaat voornamelijk uit prachtige zandstranden waardoor heel wat toeristen hier graag verblijven. In het oosten van Buren ligt een drassig natuurgebied genaamd het Oerd. Dit is prachtige ongerepte natuur, vandaar ook de naam Waddendiamant. 

Vogelspotten

Het Waddengebied is een belangrijke leefomgeving voor miljoenen vogels. Heel wat soorten broeden er in de zomer, komen er overwinteren of maken er een tussenstop op weg naar het zuiden. Ameland is dan ook een geliefkoosde omgeving voor vogelspotters. Trek er te voet of met de fiets op uit aan de hand van een van de uitgestippelde routes en speur met behulp van je verrekijker de omgeving af. Wie weet spot je wel een Drieteenstrandloper of Blauwe kiekendief.

Wadlopen

De Waddeneilanden zijn vooral gekend voor hun meest populaire activiteit: het waddenlopen. De zee tussen de eilanden en het vasteland droogt bij eb uit en maakt het mogelijk om te voet via het wad over te steken. De wadden ervaar je op geen betere manier.

Fietsen op Ameland

Het Waddeneiland is een prachtig stukje natuur waar je je zintuigen verwent met de frisse zeelucht en weidse zichten. Elk seizoen heeft er zijn charme. Ook qua cultuur en sport heb je er veel te beleven. Zo zijn er heel wat wandel- en fietsroutes verspreid over het gehele eiland. Het is een ideale manier om de vier verschillende dorpjes dat het eiland rijk is te verkennen. Bezoek er de musea en duik onder in de geschiedenis van de eilandbewoners. Verder is het eiland ook een prima uitvalsbasis voor wie de andere eilanden wil verkennen. Maak een boottocht of excursie en zorg ervoor dat de Waddeneilanden geen geheimen meer voor je kent.

Hollum

Hollum is een dorp op het Waddeneiland Ameland. Gelegen aan de Borndiep is het het meest westelijke dorp van de vier op het eiland. Tegelijk is het ook het grootste. In het dorp Hollum stap je letterlijk in de levendige geschiedenis van het eiland Ameland binnen. In straten als de Burelaan en de Oosterlaan is de rijke historie van Ameland nog springlevend. Deze straten maken dan ook samen met de Herenweg en een deel van de Westerlaan deel uit van het beschermde dorpszicht.

Ballum

Het fraaie dorp Ballum is zowat het kleinste dorpje van het Nederlandse waddeneiland Ameland. Gelegen in het westen van het eiland staat het vooral bekend als een authentiek dorp waar een groot stuk geschiedenis van Ameland en de Waddeneilanden terug te vinden is. Een deel van het dorp is een beschermd dorpsgezicht en is daarmee een van de beschermde stads- en dorpsgezichten in Friesland. De Camminghastraat, aan beide zijden begroeid met bomen, bepaalt voornamelijk het karakter van het dorp.

Nes

Nes is een van de drukstbevolkte dorpen van het waddeneiland Ameland. Het dorp is een stuk drukker dan de andere gezien de vele winkels en restaurantjes die er samen met de authentieke oude huisjes en gebouwen het straatbeeld vormen. De commandeurshuisjes die nog doen herinneren aan het verleden zijn een interessante bezienswaardigheid. Ze hebben er ook voor gezorgd dat Nes een beschermde dorpskern heeft.

Buren

Buren is het jongste dorp op het waddeneiland Ameland. Het centraal gelegen dorp werd ooit bevolkt met een groep juttende boeren. De hen toegeëigende goederen vormden een mooie extraatje op hun karige rantsoen. Vandaag de dag is Buren een dorpje met moderne faciliteiten. Eigentijdse winkeltjes, gezellige restaurants, cafés en een supermarkt domineren er het straatbeeld.

Foto’s: Pixabay

Back To Top