skip to Main Content

Mooi en veelzijdig Schiermonnikoog

Nationaal Park Schiermonnikoog is een waar paradijs voor echte natuurliefhebbers. Bossen, langgerekte stranden en kwelders zorgen voor een geweldig uitzicht, waar je ook kijkt. De duinen verschieten enkele malen per jaar van kleur doordat steeds verschillende soorten bloemen in bloei staan. Op dit Waddeneiland zijn veel zeldzame planten te vinden en meer dan driehonderd soorten vogels komen er graag op bezoek. Bij de Wadden en de Waddenzee denk je ongetwijfeld aan zeehonden en een boottocht om zeehonden te spotten is dan ook een leuke activiteit om vanuit Schiermonnikoog te ondernemen.

Geschiedenis van de naam

De eerste bewoners van het eiland waren de Cisterciënzer monniken uit een klooster op het vaste land van Friesland. De monniken droegen grijze pijen. Het woord schier heeft meerdere betekenissen, één ervan is de kleur grijs. Oog betekent eiland, wat het geheel duidelijk maakt: het eiland van de grijze monniken! Na de reformatie heeft het eiland meerdere eigenaren gehad, tot het uiteindelijk in 1944 eigendom werd van de Nederlandse staat. Er zijn minder dan duizend vaste bewoners op dit kleinste bewoonde Waddeneiland. Om de rust tijdens de zomermaanden te garanderen, mogen toeristen niet hun auto meenemen naar het eiland. Fietsen op Schiermonnikoog is dan ook erg populair.

Fietsen op de Wadden

Genieten van de omgeving doe je op de wadden altijd het best wandelend of op de fiets. Het oostelijke deel van Schiermonnikoog biedt veel ongerepte natuur en rust. Dit laatste komt mede doordat er aan deze kant van het eiland weinig paden te vinden zijn. Wil je graag tochten fietsen op Schiermonnikoog, dan kan je je uitleven aan de westzijde, waar een flink netwerk is van fiets- en wandelpaden. Een mooie fietstocht, waarbij je al de bezienswaardigheden op het eiland kunt bekijken, is gelukkig niet alleen voor topsporters weggelegd. Schiermonnikoog is ongeveer zestien kilometer lang, en vier kilometer breed, een klein, maar fijn eiland dus! Naar een fiets hoef je niet lang te zoeken, er zijn meerdere fietsverhuurbedrijven waar je een stalen ros kunt bemachtigen.

Bezienswaardigheden

Bij een eiland hoort natuurlijk een vuurtoren en Schiermonnikoog heeft er twee, een rode en een witte. De rode, de Noordertoren, is nog steeds in gebruik. Een andere interessante bezienswaardigheid is de walviskaak die bij het dorpscentrum staat. Veel mannen van Schiermonnikoog werkten vroeger (tot 1964) bij de Nederlandsche Maatschappij voor de Walvisvaart (NMW). Als herinnering aan deze tijd staat de kaak van een blauwe vinvis die in 1950 geschoten is in de Zuidelijke IJszee, tentoongesteld op Schiermonnikoog. Natuurlijk kan je ook het standbeeld ‘de schiere monnik’ van Martin van Waning, dat sinds 1961 in het dorp staat, niet overslaan. Voor een lekker snoepje voor onderweg kan je terecht bij ’t Peperhúsjen, een snoepwinkeltje waar jong en oud enthousiast van wordt! Buiten gewone snoepjes en ander lekkers, verkoopt dit pittoreske winkeltje ook echt oud Hollands snoepgoed dat ouderwets uit glazen potten geschept en afgewogen wordt. Dat wordt genieten uit een nostalgisch papieren puntzakje, op een bankje met weids uitzicht op één van de breedste stranden van Europa!

Foto’s: Pixabay

Back To Top